dr hab.inż. prof. UEW Zuzanna Goluch

Katedra Technologii Żywności i Żywienia
prof. UEW
bud. H, pok. 106
ul. ul. Komandorska 118-120
53-345 Wrocław

Kontakt:
E-mail:  
WWW:   http://www.ue.wroc.pl/pracownicy/zuzanna_goluch.html
Tel.:   71 36 80 254

Informacje / konsultacje:
Semestr letni 2023/2024

• Konsultacje dydaktyczne od 26.02.2024: Czwartki 8:00- 9:30 (w MS Teams).
• Konsultacje żywieniowe (bezpłatne): po umówieniu telefonicznym lub mailowym.
• Seminarium inżynierskie/magisterskie: -


Wkrótce rozpoczniemy rekrutację na roczne Studia Podyplomowe:
1) Coaching dietetyczny
2) Dietetyka geriatryczna
3) Suplementy diety i żywność wzbogacana (edycja 4)


-------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Obszary badawcze:
• Ocena powszechności spożycia suplementów diety w wybranych grupach społeczeństwa.
• Ocena sposobu żywienia, stanu odżywienia i składu ciała ludności: w różnych stanach fizjologicznych, stosującej diety alternatywne, z różnych grup zawodowych.
• Ocena wpływu stosowania suplementów diety i żywności wzbogacanej na tory metaboliczne u ludzi i zwierząt modelowych.
• Ocena wpływu prozdrowotnej edukacji żywieniowej na zmiany zachowań żywieniowych ludności.
• Jakość i bezpieczeństwo żywności.
• Ocena wpływu czynników genetycznych i środowiskowych na jakość i wartość odżywczą mięsa różnych gatunków zwierząt rzeźnych.


Funkcje:
• Profesor wizytujący w The Polish University Abroad in London (PUNO), UK.
• Kierownik Studiów Podyplomowych "Dietetyka gerontologiczna", UE
• Kierownik Studiów Podyplomowych „Suplementy diety i żywność wzbogacana”, UE.
• Kierownik Studiów Podyplomowych „Psychodietetyka z elementami coachingu”, PUNO Londyn, UK.


Członkostwo w:
• Polskim Towarzystwie Nauk Żywieniowych,
• Polskim Towarzystwie Żywienia Klinicznego,
• Polskim Towarzystwie Technologów Żywności,
• Polskim Towarzystwie Gerontologicznym,
• Polskim Towarzystwie Zootechnicznym.

Informacje w bazach naukowych:
http://nauka-polska.pl/#/profile/scientist?id=97540&_k=88mpyv
http://orcid.org/0000-0002-6241-3914
https://www.researchgate.net/profile/Zuzanna_Goluch
http://ue-wroc.academia.edu/ZuzannaGoluch
https://publons.com/author/1365270/zuzanna-goluch#profile

Monografie pod redakcją:
• Goluch Zuzanna, red. Żywność fermentowana, aspekty dietetyczne, technologiczne i zdrowotne. ArchaeGraph Wydawnictwo Naukowe, Łódź, grudzień 2023.ISBN: 978-83-67959-31-5
https://www.archaegraph.pl/lib/l231bv/Zywienie_12_23-lt5th6cq.pdf

• Goluch Zuzanna, red. Medycyna i zdrowie we współczesnym świecie. ArchaeGraph
Wydawnictwo Naukowe, Łódź, 2022. ISBN: 978-83-67527-48-4
https://www.archaegraph.pl/lib/l231bv/Medycyna-i-zdrowie-1801-ldortag0.pdf


• Goluch Zuzanna, red. Współczesne trendy w technologii żywności. ArchaeGraph
Wydawnictwo Naukowe, Łódź - Kielce, 2022. ISBN: 978-83-67074-58-2.
https://www.archaegraph.pl/lib/l231bv/Trendy_ebook-l369id1t.pdf

• Goluch Zuzanna, red. Suplementy diety. Korzyści i zagrożenia dla zdrowia konsumenta. ArchaeGraph
Wydawnictwo Naukowe, Łódź - Kielce, 2021. ISBN: 978-83-67074-26-1.
https://www.archaegraph.pl/lib/l231bv/Suplementy-kync7heg.pdf

• Goluch Zuzanna, red. Żywienie człowieka i dietetyka w nauce i praktyce. ArchaeGraph
Wydawnictwo Naukowe, Łódź - Kielce, 2021. ISBN: 978-83-67074-27-8
https://www.archaegraph.pl/lib/l231bv/Zywienie-kyuk37j1.pdf


Artykuły naukowe recenzowane:
• Kaim U., Goluch Z. Health Benefits of Bread Fortification: A Systematic Review of Clinical Trials according to the PRISMA Statement. Nutrients, 2023, 15(20), 4459; https://www.mdpi.com/2072-6643/15/20/4459

• Goluch, Z.; Rybarczyk, A.; Poławska, E.; Haraf, G. Fatty Acid Profile and Lipid Quality Indexes of the Meat and Backfat from Porkers Supplemented with EM Bokashi Probiotic. Animals 2023, 13, 3298. https://doi.org/10.3390/ani13203298

• Goluch Z, Okruszek A, Sierżant K, Wierzbicka-Rucińska A. The Influence of Wheat Germ Expeller on Performance and Selected Parameters of Carbohydrate, Lipid, and Protein Metabolism in Blood Serum for Broilers. Agriculture. 2023; 13(4):753. https://doi.org/10.3390/agriculture13040753


• Goluch Z. Haraf G. Goose Meat as a Source of Dietary Manganese—A Systematic Review. Animals, 2023, 13(5), 840
https://doi.org/10.3390/ani13050840

• Goluch, Z.; Słupczyńska, M.; Okruszek, A.; Haraf, G.; Wereńska, M.; Wołoszyn, J. The Energy and Nutritional Value of Meat of Broiler Chickens Fed with Various Addition of Wheat Germ Expeller. Animals 2023, 13, 499. https://doi.org/10.3390/ani13030499

• Goluch Z. Izydorczyk M., Tomaszewska M. Częstotliwość i preferencje spożycia produktów wzbogaconych przez kobiety stosujące wegetariański sposób żywienia [w]: Medycyna i zdrowie we wspólczesnym świecie, red. Goluch Z., Wyd. ArchaeGraph, Łódź, 2022, str. 25-49.
https://www.researchgate.net/publication/368190643_CZESTOTLIWOSC_I_PREFERENCJE_SPOZYCIA_PRODUKTOW_WZBOGACONYCH_PRZEZ_KOBIETY_STOSUJACE_WEGETARIANSKI_SPOSOB_ZYWIENIA_FREQUENCY_AND_CONSUMPTION_PREFERENCES_OF_PRODUCTS_ENRICHED_BY_WOMEN_USING_VEGETARIAN_F

• Goluch, Z.S., Rybarczyk, A., Drozd, A. and Drozd, R. (2022), "Fatty acid profile and lipid indices of the porker meat supplemented with pro-health herbal probiotics, ascorbic acid and allicin", British Food Journal, Vol. 124 No. 11, pp. 3841-3854. https://doi.org/10.1108/BFJ-09-2021-0972

• Goluch Z., Pilarczyk B. 2022. Goose meat as a nutritional source of dietary selenium. J. Elem., 27(3): 521 - 531. DOI: 10.5601/jelem.2022.27.3.2311
http://jsite.uwm.edu.pl/articles/view/2311/

• M. Wereńska, A.Okruszek, G.Haraf, J.Wołoszyn, Z. Goluch. Impact of frozen storage on oxidation changes of some components in goose meat. Poultry Science, 2022, 101, 1, 101517. https://doi.org/10.1016/j.psj.2021.101517
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0032579121005393

• Friedrich M., Fugiel J., Goluch Z., Bruszkowska M. Evaluation of changes in eating habit of chronically mentally ill patients residing in a 24-h social welfare home, subject to various forms of health-promoting education. Przegl Epidemiol 2022;76(3): 336-351. https://doi.org/10.32394/pe.76.32

• Zuzanna Goluch, Kamila Mieczkowska. Zafałszowania produktów nabiałowych na terenie województwa dolnośląskiego a wiedza konsumentów na temat ich autentyczności. [W]: WSPOŁCZESNE TRENDY W TECHNOLOGII ŻYWNOSCI. Redakcja naukowa: Zuzanna Goluch, Rok: 2022, ISBN:, 978-83-67074-58-2, str.25-47.
https://www.archaegraph.pl/lib/l231bv/Trendy_ebook-l369id1t.pdf


• Goluch Z. Wskazówki żywieniowe dla osób po przebytym COVID-19. W: Nowe trendy w pracy przewodnickiej / Lesiów Tomasz (red.), 2022, Wrocław, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, s.119-126, ISBN 9788376959832


• Goluch, Z., & Pinta, N. (2021). Częstotliwość spożycia związków polifenolowych, pochodzących z żywności, przez osoby z cukrzycą typu 1 i ocena ich wiedzy na temat tych związków. W Z. Goluch, Z. Goluch (Red.), Żywienie człowieka i dietetyka w nauce i praktyce (ss. 23–49). https://www.researchgate.net/publication/358621353_CZESTOTLIWOSC_SPOZYCIA_ZWIAZKOW_POLIFENOLOWYCH_POCHODZACYCH_Z_ZYWNOSCI_PRZEZ_OSOBY_Z_CUKRZYCA_TYPU_1_I_OCENA_ICH_WIEDZY_NA_TEMAT_TYCH_ZWIAZKOW_THE_FREQUENCY_OF_CONSUMPTION_OF_POLYPHENOLIC_COMPOUNDS_DE

• Goluch, Z., & Borowski, M. (2021). Częstotliwość i uwarunkowania spożycia suplementów diety przez halowych wspinaczy sportowych. W Z. Goluch, Z. Goluch (Red.), Suplementy diety. Korzyści i zagrożenia dla zdrowia konsumenta (ss. 9–32).
https://www.researchgate.net/publication/358587774_CZESTOTLIWOSC_I_UWARUNKOWANIA_SPOZYCIA_SUPLEMENTOW_DIETY_PRZEZ_HALOWYCH_WSPINACZY_SPORTOWYCH_THE_FREQUENCY_AND_CONDITIONS_OF_SUPPLEMENT_CONSUMPTION_BY_INDOOR_CLIMBERS

• Goluch Zuzanna, Podróż po zdrowie, czyli o popularności diet w turystyce zdrowotnej. W: Determinanty jakości pracy przewodnickiej / Lesiów Tomasz (red.), 2021, Wrocław, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, s.120-128, ISBN 9788376958804.

•Zuzanna Goluch, Barbara Król, Gabriela Haraf, Janina Wołoszyn, Andrzej Okruszek, Monika Wereńska. Impact of various types of heat processing on the energy and nutritional values of goose breast meat. Poultry Science, 2021, 100, 11, 101473
https://doi.org/10.1016/j.psj.2021.101473
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S003257912100496X?via%3Dihub

• Zuzanna Goluch, Gabriela Haraf, Sandra Lis. Znaczenie orzechów w diecie człowieka. Nauki Inżynierskie i Technologie, 2019, Nr 4 (35), s. 9-27
https://www.dbc.wroc.pl/publication/153283

• Monika Wereńska, Gabriela Haraf, Janina Wołoszyn, Zuzanna Goluch, Andrzej Okruszek, Mirosława Teleszko. Fatty acid profile and health lipid indicies of goose meat in relation to various types of heat treatment. Poultry Science, 2021, Volume 100, Issue 8, 101237,
https://doi.org/10.1016/j.psj.2021.101237

• Haraf G., Wołoszyn J., Okruszek A., Goluch Z., Wereńska M., Teleszko M. The protein and fat quality of thigh muscles from Polish goose varieties. Poultry Science, 2021, 100, 4, 100:100992 https://doi.org/10.1016/j.psj.2021.01.015

• Zuzanna Goluch. Zafałszowania suplementów diety a bezpieczeństwo zdrowotne konsumenta. Rozdział w monografii: „Środowiskowe i genetyczne uwarunkowania zdrowia ludzi i zwierząt” red. B. Pilarczyk, A. Tomza-Marciniak, R. Pilarczyk i J. Udała, Wyd. Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 2021, ISBN 978-83-7663-313-8, str. 121-136.
https://www.researchgate.net/publication/351774970_Zafalszowania_suplementow_diety_a_bezpieczenstwo_zdrowotne_konsumentow_Adulteration_of_dietary_supplements_and_the_health_safety_of_consumers

• Wołoszyn J., Wereńska M., Goluch Z., Haraf G., Okruszek A., Teleszko T., Król B. The selected goose meat quality traits in relation to various types of heat treatment. Poultry Science 2020 Volume 99, Issue 12, December 2020, Pages 7214-7224. https://doi.org/10.1016/j.psj.2020.09.062

• Goluch Z., Wereńska M., Wołoszyn J., Rybarczyk A., Okruszek A., Teleszko M., Haraf G. Effect of BioPlus YC probiotic on the fatty acid profile and lipid indices in pork. J. Elem.,2020, 25(3): 973-991. http://jsite.uwm.edu.pl/articles/view/1996/

• Goluch Z., Okruszek A., Haraf G., Moroch R., Rybarczyk A., Wereńska M., Teleszko M. Fatty acid composition of turkey breast muscle and the salutogenic feeding regimen formulations (a pilot study). J. Elem., 2020, 25(1): 59 - 69. http://jsite.uwm.edu.pl/articles/view/1820/

• Wołoszyn J., Haraf G., Okruszek A., Wereńska M., Goluch Z., Teleszko M.. Fatty acid profiles and health lipid indices in the breast muscles of local Polish goose varieties., Poultry Science, 2020, 99:1216–1224 https://doi.org/10.1016/j.psj.2019.10.026

• Goluch Z., Korsak J. Ocena stanu odżywienia, sprawności fizycznej oraz częstotliwości spożycia produktów spożywczych przez dziewczęta w wieku 16 i 18 lat. Nauki Inżynierskie i Technologie, 2020, 36, 84-102. https://doi.org/10.15611/nit.2020.36.05

• Goluch Zuzanna, Mielcarek Kamila: Częstotliwość i preferencje spożycia przez mieszkańców województwa dolnośląskiego w wieku 19-50 lat mrożonych deserów jako funkcjonalnej żywności probiotycznej. Nauki Inżynierskie i Technologie, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, nr 1 (32), 2019, s. 9-23, DOI:10.15611/nit.2019.1.01
https://www.dbc.wroc.pl/publication/151930#description

• Goluch Z., Haraf G., Teleszko M. Składniki diety i ich źródła pokarmowe niezbędne w syntezie wybranych neuroprzekaźników wpływających na stan zdrowia psychicznego. Monografia naukowa „Psychika a Dietetyka - nierozerwalne połączenie”, red. J. Fichna, M. Sienkiewicz, Wyd. Eletive, Łodź, 2019, 6-24. ISBN: 978-83-953593-0-9. https://pad.eletive.pl/wp-content/uploads/2019/07/Monografia-Psychika-a-Dietetyka-nierozerwalne-po%C5%82%C4%85czenie.pdf

• Zuzanna Goluch-Koniuszy, Radosław Drozd, Mariusz Kołodziejski, Wpływ zmiany składu diety i jej suplementacji witaminami B1, B2, B6, i niacyną na potencjał antyoksydacyjny osocza oraz wybranych tkanek szczurów. Monografia Naukowa „Człowiek- żywność- środowisko” red. M. Kluz, P. Hanus, Wyd. Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów 2019, 56- 65. ISBN 978-83-7996-744-5, str. 57-65. https://www.researchgate.net/publication/326369753_Wplyw_zmiany_skladu_diety_i_jej_suplementacji_witaminami_B1_B2_B6_i_niacyna_na_potencjal_antyoksydacyjny_osocza_oraz_wybranych_tkanek_szczurow_mierzony_metoda_FRAP

• Zuzanna Goluch-Koniuszy, Mariola Friedrich, Joanna Fugiel. Wpływ korekty racji pokarmowych przewlekle psychicznie chorych mieszkańców domu pomocy społecznej na zmiany w stanie odżywienia oraz profilu węglowodanowo-lipidowym krwi. Monografia Naukowa „Człowiek- żywność- środowisko” red. M. Kluz, P. Hanus, Wyd. Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów 2019, 45- 55. ISBN 978-83-7996-744-5, str. 45-55. https://www.researchgate.net/publication/326369499_Wplyw_korekty_racji_pokarmowych_przewlekle_psychicznie_chorych_mieszkancow_domu_pomocy_spolecznej_na_zmiany_w_stanie_odzywienia_oraz_profilu_weglowodanowo_-_lipidowym_krwi

• Goluch Zuzanna, Nabiałek Piotr: Znaczenie płynów w diecie turysty,: Nauki Inżynierskie i Technologie, nr 2 (29), 2018, ss. 21-32, DOI:10.15611/nit.2018.2.02. https://www.dbc.wroc.pl/dlibra/publication/140887/edition/72788

• Bortnowska G. Goluch Z. Retention and release kinetics of aroma compounds from white sauces made with native waxy maize and potato starches: Effects of storage time and composition. Food Hydrocolloids, 2018, 85 (2018) 51–60.
https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2018.06.046

• Goluch-Koniuszy Z., Haraf G. Geese for slaughter and wild geese as a source of selected mineral elements in a diet. J. Elem., 2018, 23(4):
http://jsite.uwm.edu.pl/articles/view/1594/

• Goluch-Koniuszy Z., Drozd R. Modified Diet Supplementation With Group B Vitamins Changes Antioxidant Defense Activity Of Brain. Int. J. Vitam. Nutr. Res. (2018), 88, 5-6, 291-299; https://doi.org/10.1024/0300-9831/a000279.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27710701/

• Goluch-Koniuszy Z., Domiszewski Z. Animal-model assessment of the impact of diet modification and vitamin B supplementation on the pericardial fatty tissue and its fatty acid profile. J. Elem., 2018, 23(3): 849 – 862. http://jsite.uwm.edu.pl/articles/view/1514/

• Goluch-Koniuszy Z., Drozd R., Kołodziejski M. Selenium status in serum and testicles of male rats fed a diet containing sucrose and supplemented with chosen B group vitamins. J. Elem., 2018, 23(2): 659-671. http://jsite.uwm.edu.pl/articles/view/1474/

• Goluch-Koniuszy Z., Drozd R., Kołodziejski M. Ocena, na modelu zwierzęcym, wpływu zmiany składu diety i rodzaju jej suplementacji witaminami z grupy B na całkowitą zdolność antyoksydacyjną wątroby. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2017, 591, 23-32. http://zppnr.sggw.pl/ZPPNR.2017.591.40.pdf

• Goluch-Koniuszy Z., Kuchlewska M. Body composition in 13-year-old adolescents with visceral obesity, depending on the BMI value. Adv. Clin. Exp. Med. 2017, 26(6), 751-757. https://www.advances.umed.wroc.pl/pdf/2017/26/6/973.pdf

• Friedrich M., Goluch-Koniuszy Z. The effectiveness of nutrition education among women aged 60-85 on the basis of anthropometric parameters and lipid profiles. Roczniki PZH, 2017, 68, 3, 253-260. http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/the-effectiveness-of-nutritional-education-among-women-aged-60-85-on-the-basis-of-anthropometric-parameters-and-lipid-profiles?lang=pl

• Goluch-Koniuszy Z., Fugiel J., Salmanowicz M. Nutrition manner and state of nutrition of woman aged 60 – 90 with declared sleeping disorders. Roczn. PZH, 2017, 68(4):355-364. http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/a-survey-of-dietary-intake-habits-and-nutritional-status-in-women-aged-60-90-years-suffering-from-sleep-disorders?lang=pl

• Goluch-Koniuszy Z., Moroch M. Ocena częstotliwości spożycia produktów zawierających kofeinę i/lub taurynę przez młodzież męską przed egzaminami na różnych poziomach edukacji. Bromat. Chem. Toksykol., 2017, L, 3, 201 – 220. https://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/27208

• Goluch-Koniuszy Z. Kołodziejski M. Spożycie wybranych witamin z grupy B przez społeczeństwo polskie na przestrzeni lat 2004-2016. Bromat. Chem. Toksykol., 2017, L, 2, 89-98.https://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/27043

• Goluch-Koniuszy Z., Salmanowicz M. Znaczenie żywienia w fizjologicznej insulinooporności u młodzieży będącej w skoku pokwitaniowym. Bromat. Chem. Toksykol., 2017, L, 1, 8-16. https://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/16928

• Goluch-Koniuszy Z., Fugiel J. Rola składników diety w syntezie wybranych neurotransmiterów. Kosmos, 2016, 65(4), 523-534/5. http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2016/523.pdf

• Goluch-Koniuszy Z. Nourishing support for women with hair loss problem during the period of menopause. Menopause Rev., 2016; 15(1), 56-61. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4828511/

• Goluch-Koniuszy Z., Giezek M. Stan odżywienia, skład ciała a sposób żywienia otyłych kobiet w wieku 60-85 lat, słuchaczek Stowarzyszenia Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Szczecinie. Bromat. Chem. Toksykol., 2015, XLVIII (4), 724-735.https://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/16190

• Friedrich M., Goluch-Koniuszy Z. The assessment of influence of pro-health nutrition education and resulting changes of nutrition behavior of women Aged 65 – 85 on their body content. Menopause Rev., 2015, 14(4), 1-8.https://doi.org/10.5114/pm.2015.55888
https://www.termedia.pl/Assessment-of-influence-of-pro-health-nutrition-education-and-resulting-changes-of-nutrition-behavior-of-women-aged-65-85-on-their-body-content,4,26199,1,1.html

• Goluch-Koniuszy Z. Heberlej A. Methods of body mass reduction by adolescents Roczn. PZH, 2015, 66(4), 327-335. http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/methods-used-by-adolescents-for-reducing-body-mass?lang=pl

• Goluch-Koniuszy Z., Fugiel J. Skład ciała, stan odżywienia i sposób żywienia osób przewlekle psychicznie chorych, mieszkańców domu pomocy społecznej. Bromat. Chem. Toksykol., XLVIII, 2015, 2, 140-150. https://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/15819

• Goluch-Koniuszy Z. Stan odżywienia i sposób żywienia kobiet z rakiem sutka. Bromat. Chem. Toksykol., XLVIII, 2015, 2, 128-139. https://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/15820

• Goluch-Koniuszy Z., Barta W. Ocena stanu odżywienia, stylu życia i sposobu żywienia krwiodawców, mieszkańców Kołobrzegu i okolic. Probl. Hig. Epidemiol., 2015, 66(1), 221-231.http://www.phie.pl/pdf/phe-2015/phe-2015-1-224.pdf

• Friedrich M., Goluch-Koniuszy Z. Ocena wpływu prozdrowotnej edukacji żywieniowej i wynikających stąd zmian zachowań żywieniowych na wartości wskaźników antropometrycznych i wskaźników przemian węglowodanowo-lipidowych u kobiet w wieku 65 - 85 lat. Probl. Hig. Epidemiol. 2014, 95(4), 934-940. http://www.phie.pl/pdf/phe-2014/phe-2014-4-934.pdf

• Goluch-Koniuszy Z. Ocena wpływu, na modelu zwierzęcym, zmiany składu diety i jej suplementacji witaminami z grupy B na całkowity potencjał antyoksydacyjny osocza mierzony metodą FRAP. Bromat. Chem. Toksykol., 2014, XLVII, 2, 204-212.https://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/15386

• Goluch-Koniuszy Z., Rygielska M. Ocena wpływu, na modelu zwierzęcym, zamiany sacharozy w diecie sukralozą (E 955) na wybrane tory metaboliczne ustroju. Bromat. Chem. Toksykol., 2014, XLVII, 1, 96-105. https://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/15240

• Goluch-Koniuszy Z., Zielińska B. Ocena zachowań żywieniowych wegan będących w okresie prokreacji. Nowoczesne trendy w żywieniu i produkcji żywności Monografia Pod red. Danuty Kołożyn-Krajewskiej. WSHiT Częstochowa, 2013, 68-83. ISBN 978-83-933915-1-6.https://www.researchgate.net/publication/326369682_Ocena_zachowan_zywieniowych_wegan_bedacych_w_okresie_prokreacji

• Goluch-Koniuszy Z., Kunowski M. Glycemic Index and Glycemic Load of diets in children and young people with Down’s Syndrome. Acta Sci. Pol. Technol. Aliment., 2013, 12(2), 181-194. https://www.food.actapol.net/volume12/issue2/abstract-7.html

• Goluch-Koniuszy Z., Rygielska M., Nowacka I., Nutritional status and nutritional habits of men with benign prostatic hyperplasia and prostate cancer- preliminary investigation. Acta Sci. Pol. Technol. Aliment., 2013, 12(3), 319-330. https://www.food.actapol.net/volume12/issue3/abstract-9.html

• Goluch-Koniuszy Z., Sadowska J. Evaluation of the impact of diet supplementation with calcium, magnesium, zinc and chromium on the concentration of selected indices of protein metabolism in female rats. EJPAU, 2013, 16, 4. http://www.ejpau.media.pl/volume16/issue4/art-01.html

• Goluch-Koniuszy Z., Rygielska M. Ocena sposobu żywienia rolników z województwa zachodniopomorskiego w aspekcie dietoprofilaktyki zespołu niedoboru testosteronu. Przegl. Urologiczny, 2013, 1(77), 30-37. http://www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?2372

• Przeor M., Goluch-Koniuszy Z. Ocena stanu odżywienia oraz sposobu żywienia pielęgniarek będących w okresie okołomenopauzalnym pracujących w systemie zmianowym. Probl. Hig. Epidem., 2013, (94), 4, 797-801. http://www.phie.pl/pdf/phe-2013/phe-2013-4-797.pdf

• Goluch-Koniuszy Z. Evaluation, in an animal model study, of the effect of diet composition change and diet supplementation with B-group vitamins on the liver fatty acid profile. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment., 2012, 11(4), 389-399.https://www.food.actapol.net/volume11/issue4/abstract-8.html

• Goluch-Koniuszy Z., Sadowska J. Evaluation, in an animal model study, of the effect of diet composition change and diet supplementation with B-group vitamins on the concentration of 8-iPF2α-III in urine. JAFS 2012, 4, 21, 748-758. https://doi.org/10.22358/jafs/66147/2012
http://www.jafs.com.pl/The-effects-of-diet-composition-and-vitamin-B-nsupplementation-on-the-urine-isoprostane-nconcentration-in-rats,66147,0,2.html

• Friedrich M., Goluch-Koniuszy Z., Kuchlewska M. Analysis of Body Composition of Children Aged 13 with Normal Body Mass Index and Waist Circumference Above the 90th percentile. Pol. J. Food Nutr. Sci., 2011, 61, 3, 219-223.DOI: https://doi.org/10.2478/v10222-011-0024-6

• Goluch-Koniuszy Z., Sadowska J., Wierzbicka A. An assessment of the influence of B group vitamins on the C-reactive protein concentration and chosen indicators of protein metabolism in male rats. Acta Sci. Pol. Technol. Aliment., 2011, 10(3), 387-397.https://www.food.actapol.net/volume10/issue3/abstract-9.html

• Goluch-Koniuszy Z., Bonczek M. Glycemic Index and Glycemic Load of Thirteen Year Old Children Whose Waist Circumference (WC) ≥ 90 Percentile Dependent of BMI. Acta Sci. Pol. Technol. Aliment., 2011, 10(2), 251-265.https://www.food.actapol.net/volume10/issue2/abstract-10.html

• Goluch-Koniuszy Z., Wierzbicka A. Appreciation of concentration of lipoproteins and apolipoproteins in serum of male rats under the influence of diet change composition and its supplementation with group B vitamins. Acta Sci. Pol. Technol. Aliment., 2011, 10(1), 109-121 .https://www.food.actapol.net/volume10/issue1/abstract-9.html

• Bortnowska G., Grotowska L., Goluch-Koniuszy Z. Spożycie potraw i/lub przekąsek rybnych przez młodzież szkolną z Pojezierza Międzychodzko-Sierakowskiego. Roczn. PZH, 2011, 62, 3, 325-333.
http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/spozycie-potraw-i-lub-przekasek-rybnych-przez-mlodziez-szkolna-z-pojezierza-miedzychodzko-sierakowskiego?lang=pl

• Friedrich M., Goluch-Koniuszy Z., Dolot A., Pilarczyk B. Ocena zmian stężenia selenu w krwi i tkankach samców szczura pod wpływem zmiany składu diety i jej suplementacji wybranymi witaminami z grupy B. Roczn. PZH 2011, 162(1), 41-46.http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/ocena-zmian-stezenia-selenu-w-krwi-i-tkankach-samcow-szczura-pod-wplywem-zmiany-skladu-diety-i-jej-suplementacji-wybranymi-witaminami-z-grupy-b?lang=pl

• Friedrich M., Goluch-Koniuszy Z., Sadowska J. Ocena wpływu składu diety i jej suplementacji witaminami z grupy B na przemiany białkowe w badaniach modelowych na szczurach. Żyw. Nauka Tech. Jakość, 2010, 6(73), 228-238.http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2010,%206(73)/20_Friedrich.pdf

• Goluch-Koniuszy Z., Fabiańczyk E. Ocena stanu odżywienia i sposobu żywienia osób przebywających na emeryturze do 6 miesięcy. Roczn. PZH, 2010, 61(2), 191-200.http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/ocena-stanu-odzywienia-i-sposobu-zywienia-osob-przebywajacych-na-emeryturze-do-szesciu-miesiecy?lang=pl

• Goluch-Koniuszy Z. Ocena sposobu żywienia dzieci w okresie skoku pokwitaniowego z BMI ≤ percentyla z terenu miasta Szczecin. Roczn. PZH, 2010, 61(3), 307- 315.http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/ocena-sposobu-zywienia-dzieci-w-okresie-skoku-pokwitaniowego-z-bmi-5-percentyla-z-terenu-miasta-szczecin?lang=pl

• Goluch-Koniuszy Z., Fugiel J. Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia dziewcząt będących w okresie adolescencji, w tym stosujących diety odchudzające. Roczn. PZH, 2009, 60(3), 251-259.http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/ocena-sposobu-zywienia-i-stanu-odzywienia-dziewczat-bedacych-w-okresie-adolescencji-w-tym-stosujacych-diety-odchudzajace?lang=pl

• Goluch-Koniuszy Z., Radziszewska M., Dęga S. Ocena sposobu żywienia kobiet w okresie menopauzalnym - zdrowych i z leczoną osteoporozą. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin. Agric., Aliment., Pisc., Zootech., 2009, 269(9), 5-18.https://www.zut.edu.pl/fileadmin/pliki/wydawnictwo/Folia/Agricultura/269/1.pdf

• Friedrich M., Sadowska J., Goluch-Koniuszy Z. Ocena wpływu składu diety i jej uzupełniania witaminami z grupy B na stężenie insuliny i wybranych wskaźników przemian białkowych u samic szczura. Żywn. Nauka Tech., Jakość 2009, 65(4), 361-367.http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2009,%204(65)/44_Friedrich.pdf

• Goluch-Koniuszy Z., Friedrich M., Radziszewska M. Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz prozdrowotna edukacja żywieniowa dzieci w skoku pokwitaniowym z terenu miasta Szczecin. Roczn. PZH, 2009, 60(2), 143-149.http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/ocena-sposobu-zywienia-i-stanu-odzywienia-oraz-prozdrowotna-edukacja-zywieniowa-dzieci-w-okresie-skoku-pokwitaniowego-z-terenu-miasta-szczecin?lang=pl

• Friedrich M., Goluch-Koniuszy Z. Ocena wpływu składu diety i jej suplementacji wybranymi witaminami z grupy B na stężenie lipidów i lipoprotein we krwi samic szczura. Roczn. PZH, 2009, 60(1), 91-95.http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/ocena-wplywu-skladu-diety-i-jej-suplementacji-wybranymi-witaminami-z-grupy-b-na-stezenie-lipidow-i-lipoprotein-we-krwi-samic-szczura?lang=pl

• Friedrich M., Goluch-Koniuszy Z. Wpływ składu diety i jej suplementacji witaminami z grupy B na stężenie lipidów i lipoprotein we krwi szczura. Żyw. Człow. Metab., 2007, XXXIV, ¾, 1052-1057.

• Goluch-Koniuszy Z., Gardzielewska J. Wpływ głodzenia przed ubojem na wybrane cechy jakościowe mięsa brojlerów. Folia Univ. Agric. Stetin., Scie. Aliment., 2005, 246(4), 119-127.
• Z. Goluch-Koniuszy, J. Gardzielewska, M. Jakubowska, T. Karamucki. 1999. Wpływ czasu pozbawienia paszy i wody przed ubojem na zawartość Mg, K i Na w mięśniach kurcząt brojlerów Isa Vedette. Zesz. Nauk. Przegl. Hod. Polskie Towarzystwo Zootechniczne. Chów i Hodowla Drobiu. XII Między. Młodz. Symp. Drob. WPSA Lublin-Kazimierz Dolny, PTZ Warszawa, 45, 269-278.
• Z. Goluch-Koniuszy, J. Gardzielewska, T. Karamucki, M. Jakubowska, M. Pulwer-Kaca. 1998: Zawartość Cu, Fe i Zn w mięśniach kurcząt brojlerów Isa Vedette. Zesz. Nauk. Przegl. Hod. Polskie Towarzystwo Zootechniczne. Chów i Hodowla Drobiu. XI Między. Młodz. Symp. Drob. WPSA, Warszawa, 36, 383-389.
• J. Gardzielewska, Z. Tarasewicz, A. Dańczak, R. Kwiecień, Z. Goluch-Koniuszy, M. Pulwer-Kaca. 1998. Właściwości sensoryczne bulionu i mięsa brojlerów przepiórczych żywionych dietami z udziałem oligosacharydów łubinu lub flavomycyny. Zesz. Nauk. Przegl. Hod. Polskie Towarzystwo Zootechniczne. Chów i Hodowla Drobiu. XI Między. Młodz. Symp. Drob. WPSA, 36, 377-382.
• Z. Goluch, J. Gardzielewska, W. Natalczyk-Szymkowsaka, W. Stoltman, A. Cyran. 1997. Zawartość Pb, Cd, Fe, Cu i Zn w mięśniach kurcząt brojlerów różnych linii genetycznych. Zesz Nauk Przegl. Hod. Polskie Towarzystwo Zootechniczne. Chów i Hodowla Drobiu. X Między. Młodz. Symp. Drob. WPSA, 32, 265-271.
• J. Gardzielewska, A. Sochacka, Z. Goluch, A. Cyran, W. Natalczyk-Szymkowska. 1997. Mięso kurcząt brojlerów jako źródło magnezu, sodu, potasu, wapnia, fosforu i litu. Zesz. Nauk. AR Szczec., 176, Zootech. 34, 33-38. (Od 2007 roku Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis seria Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica ISSN 2081-1284)

Monografie lub rozdziały w monografiach
• Goluch Z., Haraf G., Teleszko M. Składniki diety i ich źródła pokarmowe niezbędne w syntezie wybranych neuroprzekaźników wpływających na stan zdrowia psychicznego. Monografia naukowa „Psychika a Dietetyka - nierozerwalne połączenie”, red. J. Fichna, M. Sienkiewicz, Wyd. Eletive, Łodź, 2019, 6-24. ISBN: 978-83-953593-0-9
• Goluch-Koniuszy Z., Badania modelowe nad oceną możliwości prozapalnego wpływu zmiany składu diety i różnych sposobów jej uzupełniania wybranymi witaminami z grupy B. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie, 2016, ISBN 978-83-7663-202-5, str. 90. (rozprawa habilitacyjna).
• „Witaminy”, pod red. Marioli Friedrich. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie, 2016 rok, wyd. I, (ISBN 978-83-7663-206-3). Autorstwo 6 rozdziałów.
• Goluch-Koniuszy Z., Zielińska B. Ocena zachowań żywieniowych wegan będących w okresie prokreacji. Nowoczesne trendy w żywieniu i produkcji żywności Monografia Pod red. Danuty Kołożyn-Krajewskiej. WSHiT Częstochowa, 2013, 68-83. ISBN 978-83-933915-1-6.

Skrypty dydaktyczne
• „Fizjologia żywienia człowieka” pod red. Marioli Friedrich. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie, 2013r. wyd. II poprawione i uzupełnione (ISBN 978-83-7663-145-5). Autorstwo 7 rozdziałów.
• „Fizjologia żywienia człowieka” pod red. Marioli Friedrich. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie, 2006r., wyd. I (ISBN 978/83-7317-009-4) Autorstwo 6 rozdziałów

Artykuły popularno-naukowe
• Goluch Z. Żywność i suplementy diety o działaniu probiotycznym, prebiotycznym i synbiotycznym w diecie seniorów. Nowa Klinika, 2022, 29, 1, 39-46.
• Goluch Z., Janczar-Smuga M. Psychobiotyki a terapia depresji u seniorów. Nowa Klinika, 2022, 29, 1, 47-50.
• Goluch Z., Ruchała-Tyszler A., Tyszler Ł. Wskazówki żywieniowe dla seniorów z suchością w jamie ustnej. Nowa Klinika, 2022, 29, 1, 51-55.
• Goluch Z. Dziecko agresywne czy źle żywione? Magazyn Hypoaelrgiczni, 2018, XI, 29-37.
• Goluch-Koniuszy Z., Fugiel J. Właściwości prozdrowotne żywności probiotycznnej i prebiotycznej. Biuletyn Okręgowej Izby Lekarskiej w Szczecinie, Vox Medici 2/227, 2017, str. 16-19.
• Goluch-Koniuszy Z., Salmanowicz M. Wybrane substancje antyodżywcze występujące w żywności. Biuletyn Okręgowej Izby Lekarskiej w Szczecinie, Vox Medici 1/226, 2017, str. 9-13.
• Goluch-Koniuszy Z., Widak A. Niekonwencjonalne sposoby redukcji masy ciała propagowane w środowisku internetowym. Biuletyn Okręgowej Izby Lekarskiej w Szczecinie, Vox Medici 6/224, 2016, 12-13.
• Goluch-Koniuszy Z. Żywienie kobiet z problemem łysienia. Biuletyn Okręgowej Izby Lekarskiej w Szczecinie, Vox Medici, /224, 2016, 18-20.
• Goluch-Koniuszy Z. Wpływ żywienia na sen. Biuletyn Okręgowej Izby Lekarskiej w Szczecinie, Vox Medici Szczecin, 3/222, 2016, 11-15.
• Goluch-Koniuszy Z. Żywieniowa profilaktyka chorób nowotworowych. Biuletyn Okręgowej Izby Lekarskiej w Szczecinie, Vox Medici Szczecin, 3/222, 2016, 11-15.
• Goluch-Koniuszy Z. Żywieniowe wspomaganie męskiej płodności. Biuletyn Okręgowej Izby Lekarskiej w Szczecinie, Vox Medici Szczecin, 3/216, 2015, 13-15.
• Goluch-Koniuszy Z. Żywieniowe wspomaganie męskiej płodności. Biuletyn Okręgowej Izby Lekarskiej w Opolu, Vox Medici, 3/229, 2015, 16-18 (przedruk).
• Goluch-Koniuszy Z. Specyfika żywienia osób dojrzałych. Wyższa Szkoła Zawodowa, Wałcz, 2014, 12-15.
• Goluch-Koniuszy Z. Wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne tradycyjnych potraw wigilijnych. Biuletyn Okręgowej Izby Lekarskiej w Szczecinie, Vox Medici Szczecin, 6/213, 2014, 19-22 (przedruk).
• Goluch-Koniuszy Z. Diety mięsne i bezmięsne - korzyści i zagrożenia. Gospodarka Mięsna 2014, 7, 22-24.
• Goluch-Koniuszy Z. Wartość odżywcza tradycyjnych potraw wielkanocnych Ogólnopolski Informator Masarski, 2013, 211(3), 100- 106, 108-109.
• Goluch-Koniuszy Z. Wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne tradycyjnych potraw wigilijnych. Ogólnopolski Informator Masarski, 2012, 12, 14-17, 20-21.
• Goluch-Koniuszy Z., Sadowska J. „Kreowanie zdrowego modelu żywieniowego promującego spożycie ryb oraz produktów rybnych wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych w Szczecinie”. Materiały dla uczniów. Akademicki Inkubator Przedsiębiorczości ZUT Szczecin, 2011, 1-17.
• Goluch-Koniuszy Z., Sadowska J. „Kreowanie zdrowego modelu żywieniowego promującego spożycie ryb oraz produktów rybnych wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych w Szczecinie”. Materiały dla rodziców. Akademicki Inkubator Przedsiębiorczości ZUT Szczecin, 2011, 1-25.
• Goluch-Koniuszy Z. Właściwości odżywcze i cechy jakościowe mięsa drobiowego. Ogólnopolski Informator Masarski, 2009, 169 (09), 37-43.

zamknij
Nasza strona korzysta z plików cookies. Zachowamy na Twoim komputerze plik cookie, który umożliwi zbieranie podstawowych informacji o Twojej wizycie.
Przeczytaj jak wyłączyć pliki cookiesRozumiem