ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ I BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI (miejsce realizacji: Wrocław)

naglowek_www

Blok I - organizacyjny
  1. Różne aspekty jakości filozofii TQM

Blok II – przedmioty wspomagające

  1. Jakość i bezpieczeństwo żywności w łańcuchu logistycznym
  2. Krajowe przepisy prawne
  3. Monitorowanie etapów produkcji żywności (tracebility)
  4. Osiem zasad zarządzania w systemie TQM ze szczególnym uwzględnieniem zasady 1
  5. Procesowe zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności
  6. Psychologiczne aspekty w zarządzaniu jakością
  7. Unijne prawo żywnościowe
  8. Wybrane problemy bezpieczeństwa żywności
  9. Żywność jako surowiec biologiczny, jej trwałość w aspekcie poszczególnych etapów produkcji

Blok III - Aspekty techniczno-technologiczne zarządzania jakością

  1. Analiza instrumentalna składników żywności
  2. Audit jakości wg normy ISO 22000:2005
  3. Certyfikacja systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wg normy ISO PN-EN 22000:2005
  4. Charakterystyka etapów i procedur HACCP
  5. Dodatki do żywności
  6. Dokumentacja systemu jakości
  7. Elementy systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy
  8. Normalizacja, akredytacja i notyfikacja
  9. Ogólna charakterystyka systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO 22000
  10. Program warunków wstępnych PRP
  11. Rola opakowań w zapewnieniu gwarantowanej jakości
  12. Skład chemiczny żywności - podstawowe składniki
  13. System jakości wg PN-EN ISO 9000:2006
  14. Walidacja, weryfikacja i doskonalenie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności
  15. Wybrana problematyka systemu zarządzania bezpieczeństwem
  16. Zagrożenie fizyczne, chemiczne i biologiczne w przetwórstwie żywności
  17. Żywność genetycznie modyfikowana jako ryzyko potencjalnych zagrożeń

Blok IV - Jakość i bezpieczeństwo żywności w ujęciu ekonomicznym

  1. Kształtowanie warunków i jakości pracy
  2. Rachunek ekonomiczny jakości
  3. Rachunek kosztów bezpieczeństwa żywności

Dodatkowe zajęcia:

  1. Seminarium
  2. Seminarium on-line
  3. 8 przedmiotów kształcenia na odległość
Studia podyplomowe: roczne
Liczba godzin zajęć: 180 godzin

EUACFA InstituteCentrum.pl
Nasza strona korzysta z plików cookies. Zachowamy na Twoim komputerze plik cookie, który umożliwi zbieranie podstawowych informacji o Twojej wizycie. Przeczytaj jak wyłączyć pliki cookies. Zamknij