Koło Naukowe Biotechnologii Żywności

Koło Naukowe Biotechnologii Żywności działa przy Katedrze Biotechnologii i Analizy Żywności na Wydziale Inżynieryjno-Ekonomicznym Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Głównym obszarem działalności Koła jest biotechnologia żywności, a w szczególności szeroko rozumiany przemysł fermentacyjny.

Członkowie Koła poznają w sposób praktyczny szereg procesów fermentacyjnych, takich jak: proces technologiczny produkcji piwa, wina, rolniczych destylatów gorzelniczych, słodowania ziarna jęczmienia, pszenicy, żyta, szarłatu, gryki i innych zbóż oraz przeszczepiania i propagowania różnych szczepów drożdży piwowarskich, winiarskich i gorzelniczych. Ponadto, w ramach działalności Koła, członkowie prowadzą badania analityczne (fizykochemiczne, mikrobiologiczne oraz organoleptyczne) surowców piwowarskich (słód, woda, drożdże) oraz wytworzonych produktów fermentacji (analiza sensoryczna). Działalność Koła nie wyklucza rozwoju innych sekcji biotechnologicznych takich jak np. serowarstwo.

Członkowie Koła biorą udział w ogólnopolskich i międzynarodowych konkursach piw domowych oraz warsztatach piwowarskich realizowanych podczas Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa we Wrocławiu. Działalność Koła Naukowego umożliwia organizację i uczestnictwo w wycieczkach technologicznych do browarów, polmosów i zakładów biotechnologicznych na terenie kraju i za granicą.

Czym może się poszczycić Koło Naukowe Biotechnologii Żywności? Przede wszystkim tym, że członkowie realizują praktyki i staże w browarach rzemieślniczych we Wrocławiu i na terenie Dolnego Śląska, a także uzyskują pracę w branży piwowarskiej na stanowiskach: głównego piwowara (Spiż Katowice, Caminus Kąty Wrocławskie), asystenta/pomocnika piwowara (Profesja), a także rozpoczynają własną działalność gospodarczą tak jak twórcy sklepu specjalistycznego surowców i sprzętu browarniczo-winiarsko-serowarskiego - TwójBrowar.pl

Głównym celem realizowanym w Kole Naukowym Biotechnologii Żywności jest rozwijanie wśród młodych ludzi zainteresowań związanych z biotechnologią żywności, w szczególności z przebiegiem poszczególnych procesów fermentacyjnych i metodami ich udoskonalania, a także budowanie kontaktów z jednostkami gospodarczymi, działającymi w zakresie tej tematyki, w celu kontynuacji rozwijanych zainteresowań po ukończeniu Uczelni.

Pracownia Koła mieści się w piwnicy budynku H, pomieszczenie 01.

Opiekun Koła: mgr inż. Tomasz Podeszwa, Katedra Biotechnologii i Analizy Żywności, pok. 306/318 budynek H – absolwent Wydziału Inżynieryjno-Ekonomicznego we Wrocławiu na kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji, specjalizacja: przemysł fermentacyjny, absolwent studiów podyplomowych Technologia Piwowarstwa realizowanych na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, certyfikowany sędzia piwowarski Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, laureat wielu konkursów piw domowych, właściciel browaru kontraktowego Browar Wielka Wyspa.

tel. 71 36 80 273
tomasz.podeszwa@ue.wroc.pl

zamknij
Nasza strona korzysta z plików cookies. Zachowamy na Twoim komputerze plik cookie, który umożliwi zbieranie podstawowych informacji o Twojej wizycie.
Przeczytaj jak wyłączyć pliki cookiesRozumiem