W dniach 11-14 czerwca 2019 r. w miejscowości Osijek w Chorwacji, odbył się X Międzynarodowy Kongres Flour-Bread ’19 i XII Croatian Congress „Cereal Technologists Brašno-Kruh ’19”.
Kongres zorganizowały m.in.: Wydział Technologii Żywności Osijek, Międzynarodowe Stowarzyszenie Nauki i Technologii Zbóż, Chorwacka Agencja Rolnictwa i Żywności, Stowarzyszenie Żywności ISEKI oraz
Globalna Inicjatywa Harmonizacji, pod patronatem Ministerstwa Nauki i Edukacji, Ministerstwa Rolnictwa, Ministerstwo Gospodarki, Przedsiębiorczości i Rzemiosła, Ministerstwo Środowiska i Energii,
Ministerstwo Zdrowia, Okręg Osijek-Baranja, Miasto Osijek, Chorwacka Akademia Inżynierii, Chorwacka Izba Gospodarcza, Chorwackie Stowarzyszenie Pracodawców.
W Kongresie wzięło udział 250 naukowców i specjalistów z 15 różnych krajów (m.in.: Polski, Turcji, Francji, Niemiec, Austrii, Algierii, Włoch, Ukrainy, Łotwy, USA, Słowenii, Czech).
Pracownicy naszej uczelni z Katedry Biotechnologii i Analizy Żywności: mgr Urszula Kaim, dr hab. inż. Joanna Harasym, prof. UE oraz dr hab. inż. Agnieszka Orkusz, prof. UE
otrzymały pierwszą nagrodę „Best Poster Award” za najlepszy poster zatytułowany: IMPORTANT NUTRITIONAL INGEDIENTS OF GLUTEN-FREE BREAD WITH PSEUDOCEREALS.
Dyplom, w imieniu autorów postera, odebrała dr hab. inż. Joanna Harasym, prof. UE.