prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów

Projekty / Projects


Realizacji projektu w ramach programu
Społeczna Odpowiedzialność Nauki / Doskonała Nauka - Doskonała nauka – Wsparcie monografii naukowych
Numer umowy/Nr rejestracyjny wniosku: DNM/SP/549517/2022 (kierownik projektu) / Implementation of the project within the framework of the program
Social Responsibility of Science / Excellent Science - Excellent Science - Support for scientific monographs.
Contract number/registration number of the proposal: DNM/SP/549517/2022 (project manager).

Realizacji projektu w ramach programu
Społeczna Odpowiedzialność Nauki / Doskonała Nauka - Doskonała nauka – Wsparcie konferencji naukowych
Numer umowy/Nr rejestracyjny: DNK/SP/515266/2021(kierownik projektu) / Implementation of the project within the framework of the program
Social Responsibility of Science / Excellent Science - Excellent Science - Support of scientific conferences.
Contract Number/Registration Number: DNK/SP/515266/2021(project manager).

Realizacji projektu w ramach programu
Społeczna Odpowiedzialność Nauki / Doskonała Nauka - Doskonała nauka – Wsparcie monografii naukowych
Numer umowy/Nr rejestracyjny wniosku: DNM/SP/515206/2021 (kierownik projektu).

Realizacja projektu: IV Konferencja Naukowo-Turystyczna pod patronatem JM Rektora UE we Wrocławiu
prof. dr hab. Andrzeja Kalety z cyklu Produkty turystyczne podwyższające jakość usług turystycznych –
współfinansowanego ze środków Samorządu Województwa Dolnośląskiego umowa nr DS-E/23/2019 (kierownik projektu).

Realizacja projektu: III Konferencja Naukowo-Turystyczna pod patronatem JM Rektora UE we Wrocławiu
prof. dr hab. Andrzeja Kalety z cyklu Produkty turystyczne podwyższające jakość usług turystycznych –
współfinansowanego ze środków Samorządu Województwa Dolnośląskiego umowa nr DS.-E/13/2018 (kierownik projektu).

Lesiów T., Oziembłowski M., Korzeniowska M., Szmańko T., Bobak Ł.: Wady mięsa drobiowego – implikacje naukowe, praktyczne i ekonomiczne. Projekt badawczy N312 033 32/2206, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, 2007-2009 (kierownik projektu) / Defects of poultry meat – the implications of scientific, practical and economical. A research project N312 033 32/2206

Grant 2008-35503-18790 (NRI/CSREES/USDA, USA) realizowany na Wydziale Technologii Mięsa i Żywności Uniwersytetu Stanowego w Lexington, USA, 2008 (6 miesięcy, wykonawca) / Department of Animal and Food Sciences, University of Kentucky, Lexington, 2008 (6 months, researcher).

Grant # 94-38500-0048 realizowany na Wydziale Technologii Mięsa Uniwersytetu Stanowego w Columbus USA, 1995 (8 miesięcy, wykonawca) / Department of Animal Sciences, The Ohio State University, Columbus, 1995 (8 months, researcher).

Zajęcia dydaktyczne / The main areas of teaching

  • Zarządzanie Jakością / Quality Management
  • Zarządzanie Bezpieczeństwem Produktu / Product Safety Management
  • Seminarium magisterskie / Master’s seminar

Zainteresowania naukowe / Research interests

  • Systemy zarządzani jakością i bezpieczeństwem żywności / Quality management and food safety
  • Żywność funkcjonalna / Functional food
  • Bezpieczeństwo produktu w łańcuchu logistycznym / Product Safety in the Logistic Chain
  • Innowacyjne opakowania / Innovative packaging
  • Technologia mięsa i drobiu / Meat and poultry technology
  • Technologia żywności i żywienia /Food technology and nutrition

Lista publikacji / List of publications (2017-2022)


  1. Nowe trendy w pracy przewodnickiej. (2022). Pod. red. Tomasz Lesiów, w: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław. ISBN 978-83-7695-983-4.
  2. Wiesław Michniewicz, Grzegorz Pogorzelski, Tomasz Lesiów (2022). Risk Analysis of Berry Harvesting in a Blueberry Plantation / Analiza ryzyka dotyczącego pozyskania jagód na plantacji borówki. Nauki Inżynierskie i Technologie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 38, p. 91-111.
  3. Maciej Oziembłowski, Tomasz Lesiów, Cornelia Šabanagić (2022). Metodologia testu Chi-kwadrat na przykładzie badań ankietowych dotyczących europejskich serów regionalnych / The Methodology of the Chi-square Test on the 20 Example of Surveys on Regional Cheeses. Nauki Inżynierskie i Technologie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 38, s. 124-134.
  4. Szmańko Tadeusz, Lesiów Tomasz, Górecka Justyna. 2021. The water-holding capacity of meat: A reference analytical method. Food Chemistry, 29; 357:129727 357.
  5. Szmańko Tadeusz, Lesiów Tomasz, Xiong Youling, Berlińska Anna, Marycz Krzysztof, Krzyś Aleksander (2021). Influence of cutting methods and heat treatment on selected technological properties and structure of pork longissimus thoracis et lumborum muscle. Meat Science, 171:108280.
  6. Determinanty jakości pracy przewodnickiej. (2021). Pod. red. Tomasz Lesiów, w: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław. ISBN 978-83-7695-880-4.
  7. Cader Paulina, Lesiów Tomasz. (2021). Weganizm i wegetarianizm jako diety we współczesnym społeczeństwie konsumpcyjnym / Veganism and vegetarianism as diets in contemporary consumer socjety. Nauki Inżynierskie i Technologie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 37, s. 9-33.
  8. Ciekańska Agnieszka, Lesiów Tomasz. (2021). Rola substancji słodzących, w tym polioli, w diecie człowieka. Badania ankietowe / The role of sweeteners, including polyols, in the human diet. Questionnaire surveys. Nauki Inżynierskie i Technologie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 37, s. 34-56.
  9. Khan Mohammad Rizwan, Xiong Youling, Michniewicz Martyna, Lesiów Tomasz. (2021). Graphic abstract as a required element in manuscript submission and acceptance / Abstrakt graficzny jako element wymagany przy składaniu i akceptacji manuskryptu. Nauki Inżynierskie i Technologie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 37, s. 113-122.
  10. Michniewicz Martyna, Lesiów Tomasz. (2021). Przekąski nie tylko dla turystów. Praca przeglądowa / Snacks not only for tourists. Overview. Nauki Inżynierskie i Technologie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 37, s. 123-150.
  11. Tarapata Karolina, Lesiów Tomasz. (2021). Zmiany zachodzące w owocach i warzywach w łańcuchu logistycznym i sposoby ich ograniczania. Część 1/ Changes in fruit and vegetables in the logistical chain and methods to prevent them. Part 1. Nauki Inżynierskie i Technologie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 37, s. 182-205.
  12. Zastosowanie opakowań aktywnych i inteligentnych oraz powłok i folii jadalnych w przemyśle żywnościowym. (2020). Pod. red. Tomasz Lesiów, w: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław. ISBN 978-83-7695-848-4.
  13. Cader Paulina, Lesiów Tomasz. (2020). Wegetarianizm i jego odmiany jako alternatywa dla diety tradycyjnej. Nauki Inżynierskie i Technologie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 36, s. 9-26.
  14. Ciekańska Agnieszka, Lesiów Tomasz. (2020). Aspekty prawne związane ze stosowaniem substancji słodzących, w tym polioli. Nauki Inżynierskie i Technologie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 36, s. 27-56.
  15. Gadzała Karolina, Lesiów Tomasz. (2020). Wykorzystanie metody przypadku w doskonaleniu jakości produktów żywnościowych oraz zapewnienia ich bezpieczeństwa. Nauki Inżynierskie i Technologie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 36, s. 70-83.
  16. Lesiów Tomasz, Kuchlewska Magdalena. (2020). Rola przekąsek w żywieniu człowieka ze szczególnym uwzględnieniem przekąsek mięsnych. Nauki Inżynierskie i Technologie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 36, s. 113-126.
  17. Szemiel Magdalena, Lesiów Tomasz. (2020). Przekąski mięsne – alternatywa dla przekąsek standardowych. Nauki Inżynierskie i Technologie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 36, s. 171-184.
  18. Magdalena Słowińska, Tomasz Lesiów. (2019). Preferencje i zachowania turystów krajowych na rynku gastronomicznym na przykładzie Wrocławia. Nauki Inżynierskie i Technologie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 1(32), s. 39-57.
  19. Gadzała Karolina, Lesiów Tomasz. (2019). Wybrane aktualne trendy żywieniowe. Praca przeglądowa. Nauki Inżynierskie i Technologie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2 (33), s. 9-25.
  20. Gadzała Karolina, Lesiów Tomasz. (2019). Wiedza konsumentów na temat aktualnych trendów żywieniowych. Praca przeglądowa. Nauki Inżynierskie i Technologie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2 (33), s. 26-43.
  21. Lasota Magdalena, Lesiów Tomasz, Oziembłowski Maciej. (2019). Możliwość wprowadzenia na rynek innowacyjnych produktów – dżemów z warzyw. Badania wstępne. Nauki Inżynierskie i Technologie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 3 (34), s. 9-31.
  22. Piasecka Agata; Lesiów Tomasz. (2019). Przekąski a nawyki żywieniowe wśród dzieci w wieku przedszkolnym. Nauki Inżynierskie i Technologie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 3 (34), s. 32-43.
  23. Piechowicz Magdalena, Lesiów Tomasz. 2019. Wpływ ziołomiodów w piwach rzemieślniczych na ich smakowitość i na preferencje konsumentów. Nauki Inżynierskie i Technologie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 3 (34), s. 44-55.
  24. Pietras Katarzyna, Lesiów Tomasz. (2019). Wpływ spożywania nadmiernej ilości cukrów prostych i przetworzonej żywności na rozwój grzybicy ogólnoustrojowej oraz stan wiedzy ankietowanych na ten temat. Nauki Inżynierskie i Technologie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 3 (34), s. 56-71.
  25. Lesiów Tomasz, Xiong Youling, Chin Koo. (2019). Indicators for scientific articles. Nauki Inżynierskie i Technologie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 4 (35), s. 42-57.
  26. Orzechowska-Przybyła Kamila, Niewelt Alina, Lesiów Tomasz. (2019). Health risk analysis and risk management in the logistic-production chain as factors influencing the quality and safety of food on the example of two food companies. Nauki Inżynierskie i Technologie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 4 (35), s. 58-78.
  27. Tomasz Lesiów, Zenon Foltynowicz. (2018). Opakowania funkcjonalne w żywności . Nauki Inżynierskie i Technologie, 1 (28), s. 32-41.
  28. Kornelia Muss K., Lesiów Tomasz. (2018). System wczesnego ostrzegania przed niebezpiecznymi zanieczyszczeniami żywności: biologicznymi, organicznymi i/lub nieorganicznymi związkami chemicznymi. Nauki Inżynierskie i Technologie, 2(29), s. 33-55.
  29. Kornelia Muss K., Lesiów Tomasz. (2018). System szybkiego informowania o niebezpiecznych produktach nieżywnościowych – RAPEX. Nauki Inżynierskie i Technologie, 3(30), s. 31-48.
  30. Gadzała Karolina, Wypchły Agata, Lesiów Tomasz. (2018). Wykorzystanie metody projektu w doskonaleniu jakości produktów żywnościowych. Nauki Inżynierskie i Technologie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 4 (31), s. 10-30,
  31. Gniedziejko Magdalena, Lesiów Tomasz. (2018). Zachowania konsumenckie związane z wyborem mlecznych produktów light i ich uwarunkowania. Nauki Inżynierskie i Technologie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 4 (31), s. 31-51.
  32. Tomasz Lesiów , Gregg K. Rentfrow , Youling L. Xiong. (2017). Polyphosphate and myofibrillar protein extract promote transglutaminase-mediated enhancements of rheological and textural properties of PSE pork meat batters, Meat Science 128, 40–46.
  33. Natalia Baranek, Tomasz Lesiów, Ewa Biazik. (2017). Aplikacje M-zdrowia. Część 1. Nauki Inżynierskie i Technologie, 1 (24), s. 9-26.
  34. Natalia Baranek, Tomasz Lesiów, Ewa Biazik. (2017). Aplikacje M-zdrowia. Część 2. Nauki Inżynierskie i Technologie, 1 (24), s. 27-39.
  35. Anna Rusek, Ewa Biazik, Tomasz Lesiów. (2017). Consumer knowledge and opinion on selected sweeteners used in food (Part 2). Nauki Inżynierskie i Technologie, 1 (24), s. 62-73
  36. Marta Gajda-Konopka, Tomasz Lesiów. (2017). Ocena wiedzy i nawyków żywieniowych u osób aktywnych fizycznie. Nauki Inżynierskie i Technologie, 2 (25), s. 9-19.
  37. Adrianna Reszka, Tomasz Lesiów, Jerzy Mońka. 2017. Uwarunkowania ekonomiczne uprawy i przetworstwa owoców borówki wysokiej w Polsce. Nauki Inżynierskie i Technologie, 2 (25), s. 46-68.
  38. Magdalena Panksy, Ewa Biazik, Tomasz Lesiów. (2017). Uwarunkowania akceptacji żywności wzbogaconej w witaminy przez konsumentów w wieku 20 - 30- ści lat. Zarządzanie jakością w przestrzeni organizacyjno-społecznej. Pod Red. Tadeusza Sikory. Kraków 2017, 457-473.
  39. Geldarska Adrianna, Orzechowska-Przybyła Kamila, Lesiów Tomasz. (2017). Rola warzyw i owoców w żywieniu człowieka oraz wpływ merchandisingu na preferencje konsumentów przy ich zakupie. Zarządzanie jakością w przestrzeni organizacyjno-społecznej. Pod Red. Tadeusza Sikory. Kraków 2017, 365-387.
  40. Magdalena Fietz, Tomasz Lesiów. (2017). Stan wiedzy młodzieży na temat opakowań aktywnych i inteligentnych. Nauki Inżynierskie i Technologie, 3 (26), s. 9-27
  41. Magdalena Obal, Tomasz Lesiów, Maria Śmiechowska. (2017). Identyfikowalność surowca mięsnego w wybranej firmie handlowej. Nauki Inżynierskie i Technologie, 3 (26), s. 28-58.
  42. Aleksandra Gimżewska, Tomasz Lesiów. (2017). Determinanty zatrudnienia studentów kierunku ZIIP Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Część 1. Nauki Inżynierskie i Technologie, 3 (26), s. 59-73.
  43. Aleksandra Gimżewska, Tomasz Lesiów. (2017). Determinanty zatrudnienia studentów kierunku ZIIP Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Część 2. Nauki Inżynierskie i Technologie, 3 (26), s. 74-87.

Gremia naukowe / Professional Societies

Światowe Towarzystwo Wiedzy Drobiarskiej / World’s Poultry Science Association
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności / Polish Food Technology Association
Komitet Nauk Towaroznawczych - Nauk o Jakości / The Committee of Commodity Sciences - Quality Sciences
Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego NOT / The Association of Scientific and Technical Engineers of Food Industry NOT


Od 2011 Redaktor czasopisma Nauki Inżynierskie i Technologie / Since 2011 editor of Journal Engineering Sciences and Technologies.

Organizacja siedmiu Ogólnopolskich Konferencji Naukowo-Turystycznych z cyklu Produkty turystyczne podwyższające jakość usług turystycznych w latach (2016-2022).

Nagrody /Awards and Prizes


Nagroda Złoty Krzyż Zasługi (2204), Medal Edukacji Narodowej (2007), Srebrna Odznaka Honorowa Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego NOT (2010) i Złoty Medal Zasłużony dla Dolnego Śląska (2013).
He was awarded the Golden Cross of Merit (2004), the Medal of the National Education Commission (2007), the Silver Honorable Badge of Association of Food Industry Technicians and Engineers (NOT) (2010), and the Gold Medal of Merit of Honor for Lower Silesia Province (2013).

zamknij
Nasza strona korzysta z plików cookies. Zachowamy na Twoim komputerze plik cookie, który umożliwi zbieranie podstawowych informacji o Twojej wizycie.
Przeczytaj jak wyłączyć pliki cookiesRozumiem