Dr hab. inż. Zuzanna Goluch-Koniuszy, prof. UE

Zuzanna Goluch, profesor nadzwyczajny w Katedrze Technologii Żywności i Żywienia na Wydziale Inżynieryjno-Ekonomicznym, prowadzi badania w następujących obszarach:
  • ocena wpływu stosowania suplementów diety i żywności wzbogacanej na  tory metaboliczne u ludzi i zwierząt modelowych
  • jakość i bezpieczeństwo żywności
  • ocena sposobu żywienia, stanu odżywienia i składu ciała ludności:  w różnych stanach fizjologicznych (dzieci, młodzież, osoby starsze),  stosującej diety odchudzające lub alternatywne,  z różnych grup zawodowych
  • prozdrowotna edukacja żywieniowa wśród różnych grup ludności

Opis zajęć
1. Młodzież agresywna czy źle żywiona?

2. Żywienie wspierające terapię trądziku u młodzieży.
3. Suplementy diety – (nie)korzystne dla zdrowia?
4. Zafałszowania żywności a zdrowie konsumenta.

5. Diety alternatywne
skuteczne i bezpieczne?
6. Jutro matura – czyli co jeść, aby poprawić pamięć?


Podczas wykładów uczniowie zostaną zapoznani z:

1) Co wspólnego ma agresja z ilością spożywanego mięsa czy innych białek zwierzęcych, na ile nastrój i samopoczucie zależy od składu podstawowych posiłków, czym są aminy biogenne, w jakiej występują żywności i jak wpływają na syntezę neuroprzekaźników w mózgu a tym samym na zachowanie, czy błędy żywieniowe w dzieciństwie przekładają się na osiągane wyniki w nauce i na gorszą jakość życia w dorosłości.

2) Jakie czynniki mogą wpływać na występowanie trądziku i co nie ma wpływu na jego przebieg? Jakie składniki diety mogą wspierać terapię trądziku i jak zaplanować swoje żywienie w tej jednostce chorobowej aby poprawić stan powłoki skórnej.

3) uwarunkowaniami prawnymi dopuszczenia do obrotu suplementów diety, ich formą, podziałem ze względu na skład i działanie,  bezpieczeństwem ich stosowania, wskazaniami i przeciwskazaniami do stosowania w zależności od potrzeb organizmu;

4) pojęciem zafałszowania i autentycznością produktów żywnościowych, historycznym i współczesnym aspektem fałszowania żywności, metodami ich wykrywania oraz procedurą kontroli i sankcjami prawnymi;

5) modnymi dietami alternatywnymi stosowanymi w celu redukcji masy ciała: np.: bezmięsnymi, wysokobiałkowymi, wysokotłuszczowymi oraz wysokowęglowodanowymi, ich (nie)korzystnym oddziaływaniem na zdrowie;

6) wpływem żywienia na procesy zapamiętywania, propozycją komponowania posiłków w ciągu dnia, ich ilością, składem, celem pokrycia zapotrzebowania ustroju na energię oraz składniki odżywcze warunkujące syntezę neuroprzekaźników w mózgu, wpływające na procesy zapamiętywania.

Wykład. Czas trwania: 45-60 min.
zamknij
Nasza strona korzysta z plików cookies. Zachowamy na Twoim komputerze plik cookie, który umożliwi zbieranie podstawowych informacji o Twojej wizycie.
Przeczytaj jak wyłączyć pliki cookiesRozumiem