Wizytówka Katedry

Wykaz realizowanych zadań badawczych w Katedrze Analizy Jakości

1) kontynuowanych

Temat badawczy:

1. Doskonalenie jakości produktów żywnościowych nowej generacji oraz innowacyjnych technologii produktów żywnościowych.

2. Opakowania aktywne i inteligentne jako innowacyjne opakowania w przemyśle spożywczym.

Zadanie badawcze:

1.1. Wykorzystanie wybranych wytłoków owocowych do wzbogacenia pieczywa pszennego i żytniego w błonnik i polifenole (dla pieczywa i wytłoków określenie zdolności wygaszania wolnych rodników za pomocą elektronowego rezonansu paramagnetycznego).

1.2. Próba oceny funkcjonowania wybranych programów wspomagających systemy zapewnienia i bezpieczeństwa żywności w kilku wybranych przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego.

1.3. Badania reologiczne mąk pszennych jako próba modyfikacji Metody Szacowania Odchyleń FAM (Fail Assessment Method).

2.1. Możliwości praktycznego wykorzystania opakowań aktywnych w przemyśle żywnościowym.

2) nowych

Temat badawczy:

1. Rozpoznanie przemian oksydacyjnych w różnych surowcach i produktach żywnościowych.

2. Styl życia i preferencje konsumentów w Polsce

3. Aktywność i możliwości zastosowania pochodnych aminokwasów i peptydów.

Zadanie badawcze:

1.1. Stabilność oksydacyjna tkanki mięśniowej pstrąga tęczowego z polskich gospodarstw rybackich.

1.2. Procesy oksydacji w produktach spożywczych o niskiej zawartości wody.

2.1. Projektowanie nowych produktów mięsnych (zamienniki azotanów i tłuszczów).

2.2. Analiza stylu życia i preferencji konsumentów w Polsce

3.1. Hydrożele oparte na dipeptydach i aminokwasach: aktywność i możliwość zastosowania.

3.2. Pochodne amfifilowe dipeptydów imidazolowych: aktywność i możliwość zastosowania.

zamknij
Nasza strona korzysta z plików cookies. Zachowamy na Twoim komputerze plik cookie, który umożliwi zbieranie podstawowych informacji o Twojej wizycie.
Przeczytaj jak wyłączyć pliki cookiesRozumiem