Porozumienie otwiera szereg możliwości długoterminowej i korzystnej dla obu stron współpracy oraz rozwój wspólnych działań i projektów. W zakresie działalności naukowej pozwoli na
realizację projektów badawczych, rozwojowych i celowych dotyczących rynku suplementów diety, a także organizację szkoleń, kursów i konferencji naukowych. W dziedzinie prac badawczych i
wdrożeniowych umożliwi wprowadzenie uzyskanych rozwiązań do praktyki gospodarczej. Podpisany dokument otwiera również możliwość prowadzenia badań rynku oraz popytu na
produkty z branż, w których działa Stowarzyszenie.
Pierwszym działaniem jakie zostanie podjęte, będzie współpraca przy organizacji International Conference on Dietary Supplements challenges and chances. Konferencja jako forum dla
naukowców, przedsiębiorców, organizacji wspierających biznes, ekspertów, młodych badaczy, technologów oraz przedstawicieli przemysłu spożywczego będzie miejscem debaty na temat wyzwań naukowych i
szans dla przemysłu w dziedzinie suplementów diety oraz nowej żywności. Podczas Konferencji zostaną zaprezentowane najnowsze osiągnięcia naukowe i przemysłowe w dziedzinie suplementów diety
oraz nowej żywności. Wydarzenie otworzy możliwość dialogu między światem nauki i biznesu.
Organizacja konferencji jest współfinansowana w ramach programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego pod nazwą „Regionalna Inicjatywa Doskonałości” w latach 2019 - 2022 nr projektu 015/RID/2018/19
kwota finansowania 10 721 040,00 PLN”.
Stowarzyszenie Krajowej Rady Suplementów i Odżywek działa od 2004 roku. Jego członkami są producenci i dystrybutorzy suplementów diety, firmy doradcze i kancelarie prawne specjalizujące się w
prawie żywnościowym oraz wybitni eksperci z dziedziny suplementacji. Jest również członkiem europejskiego Stowarzyszeniu EHPM (The European Federation of Associations of Health Product
Manufacturers), działającego w UE od 1975 roku. KRSiO to również platforma do realizacji kontaktów biznesowych i wymiany informacji z innymi członkami Stowarzyszenia, firmami oraz ekspertami KRSiO.
Ze strony uczelni inicjatorkami nawiązania współpracy były: prof. Małgorzata Krzywonos i dr Agnieszka Piekara.