Wrocław staje się polską stolicą żywności konopnej.
W samym sercu Dolnego Śląska narodziła się idea opracowania technologii
produkcji wegańskich serów, fermentowanych napojów oraz słodyczy z nasion konopi
włóknistych. Naukowcy z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu: dr inż. Mirosława Teleszko (Katedra Technologii Żywności i Żywienia) i dr Adam Zając (Katedra Chemii Bioorganicznej)
wspólnie z Tomaszem Rusakiem, założycielem start-upu BIOTRECO uruchamiają pilotażową linię nowoczesnych produktów konopnych.
Jak podkreślają autorzy pomysłu, potencjał przetwórczy konopi włóknistych jest ogromny, jednak wciąż niewykorzystywany w przemyśle spożywczym. Nasiona konopi są bogate m.in. w wysokowartościowe
białko, kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 i n-6, błonnik, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne. W przeciwieństwie do soi czy orzechów są bezpieczne dla alergików. Dzięki temu mogą się stać
doskonałym składnikiem wyrobów będących alternatywami dla tradycyjnych produktów mlecznych.
Zdaniem analityków z New Frontier Data, Polska ma znaczący potencjał, aby stać się jednym z kluczowych producentów konopi w Europie. Areał uprawy Cannabis sativa w Polsce odnotował 80% wzrost na
przestrzeni lat 2018-2020 i wynosi obecnie ok. 3000 ha. Wartość sprzedaży osiągnięta przez przemysłowe rolnictwo konopne wyniosła 9,6 mln USD, zapewniając bazę surowcową dla przemysłu
tekstylnego, spożywczego, kosmetycznego i budowlanego.
Do rozpoczęcia prac eksperymentalnych wrocławskich badaczy skłoniła analiza jakości odżywczej produktów oferowanych dotychczas na rynku jako roślinne zamienniki nabiału. - Wizualnie
przypominają przetwory mleczne, ale pod względem odżywczym często trudno je nazwać wartościowymi - podkreślają.- Chcieliśmy ułatwić konsumentom planowanie codziennych posiłków i zaproponować im
produkty wysokiej jakości, które spełnią ich oczekiwania. A te są coraz większe, zwłaszcza wśród osób stosujących diety eliminacyjne. Nie bez znaczenia jest też fakt, że wykorzystujemy rośliny
uprawiane wyłącznie w Polsce.
Oferta BIOTRECO skierowana jest nie tylko do wegan, ale także wszystkich osób ciekawych żywności roślinnej i otwartych na kulinarne wyzwania.
Prace nad zaprojektowaniem technologii produkcji konopnej żywności trwały ponad 12 miesięcy. Wrocławianie na realizację swojego projektu uzyskali dofinansowanie ze środków Europejskiego Funduszu
Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Dolnośląskiego 2014-2020. Za swoje opracowanie start-up został nominowany do nagrody
“MBA Startup of the Year” przyznawanej przez międzynarodową organizację Association of MBAs.