Naukowcy z Wydziału Inżynierii Produkcji zaangażowani w produkcję żywności konopnej


Wrocław staje się polską stolicą żywności konopnej.
 
W samym sercu Dolnego Śląska narodziła się idea opracowania technologii biotreco__zdjecie__1_ produkcji wegańskich serów, fermentowanych napojów oraz słodyczy z nasion konopi włóknistych. Naukowcy z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu: dr inż. Mirosława Teleszko (Katedra Technologii Żywności i Żywienia) i dr Adam Zając (Katedra Chemii Bioorganicznej)  wspólnie z Tomaszem Rusakiem, założycielem start-upu BIOTRECO uruchamiają   pilotażową linię nowoczesnych produktów konopnych.  
 
Jak podkreślają autorzy pomysłu, potencjał przetwórczy konopi włóknistych jest ogromny, jednak wciąż niewykorzystywany w przemyśle spożywczym. Nasiona konopi są bogate m.in. w wysokowartościowe białko, kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 i n-6, błonnik, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne. W przeciwieństwie do soi czy orzechów są bezpieczne dla alergików. Dzięki temu mogą się stać doskonałym składnikiem wyrobów będących alternatywami dla tradycyjnych produktów mlecznych.  

Zdaniem analityków z New Frontier Data, Polska ma znaczący potencjał, aby stać się jednym z kluczowych producentów konopi w Europie. Areał uprawy Cannabis sativa w Polsce odnotował 80% wzrost na przestrzeni lat 2018-2020  i wynosi obecnie ok. 3000 ha. Wartość sprzedaży osiągnięta przez przemysłowe rolnictwo konopne wyniosła 9,6 mln USD, zapewniając bazę surowcową dla przemysłu tekstylnego, spożywczego, kosmetycznego i budowlanego.

Do rozpoczęcia prac eksperymentalnych wrocławskich badaczy skłoniła analiza jakości odżywczej produktów oferowanych dotychczas na rynku jako roślinne zamienniki nabiału. - Wizualnie przypominają przetwory mleczne, ale pod względem odżywczym często trudno je nazwać wartościowymi - podkreślają.- Chcieliśmy ułatwić konsumentom planowanie codziennych posiłków i zaproponować im produkty wysokiej jakości, które spełnią ich oczekiwania. A te są coraz większe, zwłaszcza wśród osób stosujących diety eliminacyjne. Nie bez znaczenia jest też fakt, że wykorzystujemy rośliny uprawiane wyłącznie w Polsce. 
Oferta BIOTRECO skierowana jest nie tylko do wegan, ale także wszystkich osób ciekawych  żywności roślinnej i otwartych na kulinarne wyzwania. 

Prace nad zaprojektowaniem technologii produkcji konopnej żywności trwały ponad 12 miesięcy. Wrocławianie na realizację swojego projektu uzyskali dofinansowanie ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Dolnośląskiego 2014-2020. Za swoje opracowanie start-up został nominowany do nagrody “MBA Startup of the Year” przyznawanej przez międzynarodową organizację Association of MBAs.  


zamknij
Nasza strona korzysta z plików cookies. Zachowamy na Twoim komputerze plik cookie, który umożliwi zbieranie podstawowych informacji o Twojej wizycie.
Przeczytaj jak wyłączyć pliki cookiesRozumiem